nedjelja, 3. siječnja 2016.

JABUKA NA DAN TJERA DOKTORA VAN

          JABUKA NA DAN TJERA DOKTORA VAN



"Jabuka na dan tjera doktora van" odličan je primjer starih izreka koje su zapravo isti­nite. Prema dr. Dharmi Singh Khalsa, ijudi koji pojedu bar jednu jabuku dnevno smanjuju rizik od srčanog udara za 32%.

Jabuke su uvelike poboljšale svoju reputaciju od onog vremena kad ih se samo prikazivalo kao voće koje je donijelo probleme u rajskom vrtu. Popis ljekovitih učinaka jabuke lako bi mogao ispuniti cijelu jednu knjigu. Epidemiološka istraživanja povezala su konzumaciju jabu­ka sa smanjenim rizikom obolijevanja od nekih vrsta tumora, kardiovasku­larnih bolesti, astme i dijabetesa. A ovo je tek početak.
Jabuke sadrže kvercitin, flavonoid koji prema istraživanju iz 2001. obavljenom na Mayo Clinic, sprečava rast stanica tumora prostate. Drugo istra­živanje, obavljeno na Cornell University, pokazuje kako fitokemikalije u kori jabuke smanjuju raz­množavanje stanica tumora debelog crijeva za 43%. A organizacijaNational Cancer Institute objavila je da namirnice koje sadržavaju flavonoide, kao naprimjer jabuke, mogu smanjiti rizik obolijevanja od raka pluća za 50%.




Jabuke osvajaju drugo mjesto po snazi antioksidativnih učinaka
No, to nije sve! Jabuke sadrže čitavu paletu fitokemikalija, uključujući i gore spomenuti kvercetin, a zatim i katehin, floridzin i klorogeničku kiselinu. A što bi to vama trebalo znači­ti? Jednom rječju - velika antioksidativna moć.
Pošto su i kardiovaskularne bolesti i rak usko povezani s "oksidativnim stresom" (oštećenji­ma na stanicama i DNK zbog procesa oksida­cije), sposobnost da se otklone ovi štetni učinci jedno je od glavnih oružja i ljekovitih učinaka bilo koje namirnice. Jabuke pružaju drugu po redu najučinkovitiju antioksidativnu zaštitu, odmah nakon brusnica.

Jabuke su također na drugom mjestu po ukupnoj koncentraciji fenolnih supstanci, širo­ke skupine aktivnih biokemijskih tvari od kojih većina spada u grupu flavonoida. Postoji zapravo tisuće flavonoida, ali sve što je potre­bno znati o njima je da su za vas izuzetno zdravi. A u usporedbi s bilo kojim drugim voćem, u jabukama nalazimo najveće količine fenola. Fenoli nisu vezani za druge kompone­nte u voću, što ih čini jednostavnijima za apsorpciju u krvotok gdje djeluju ljekovito i antikancerogeno.

Jedući jabuke smanjujemo rizik od tumora i kardiovaskularnih bolesti
Iz tisuća istraživanja već nam je potpuno jasno kako nas konzumacija voća i povrća štiti od mnogih bolesti. U istraživanju koje je uključi­valo 34467 žena čestu konzumaciju voća pove­zalo se sa značajnim smanjenjem rizika od raz­voja kolorektalnih adenoma (benignih tumo­ra). Ne dešava se često da se istraživanja obav­ljaju samo na određenoj vrsti voća, no ovo istraživanje uključivalo je žene koje su dnevno uzimale barem jedan obrok jabuka ili krušaka. I pokazalo se da su smanjile rizik od obolijeva­nja od raka pluća. U jednom drugim istraživa­nju provedenom na Havajima rezultati su pokazali da je došlo do smanjenja rizika od raka pluća 40-50% i to kod onih ispitanika koji su imali najveći unos jabuka, luka i grejpa. I druga istraživanja pokazala su povezanost između flavonoida - prvenstveno kvercetina -i smanjenog rizika od raka. U istraživanju pod imenom Women's Health Study, žene koje su uzimale najviše flavonoida smanjile su rizik od "kardiovaskularnih događaja" za oko 35%.





Prehrana jabukama pokazuje svoje pozitivne učinke u slučaju astme. A također smanjuju i rizik obolijevanja od dijabetesa. Istraživanje u Finskoj pokazalo je povezanost sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2, a u Brazilu se poka­zalo da pozitivno utječe na gubitak težine. Jabuke sadrže pektin, vrijedan izvor toplji­vih vlakana koji snižava LDL (loš kolesterol) i pomaže u regulaciji šećera u krvi. Kad smo već kod šećera, da, jabuke sadrže šećer (fruktozu), no to nije razlog za zabrinutost (osim ako niste dijabetičar ili imate problema sa šećerom). Šećer u jabukama dolazi s 5 g vlakana i ostalim hranjivim tvarima, nešto potpuno suprotno od kukuruznog sirupa prepunog fruktoze koji služi za zaslađivanje svih namirnica i koje možemo naći u supermarketima. Jedno istraživanje provedeno u Linus Pauling Institute zapravo sugerira kako je možda za ljekovita svojstva jabuke odgovor­na i fruktoza koja se u njima nalazi.
Osteoporoza i jabuke
Možda to nitko ne spominje, ali jabuke su jedan od najboljih izvora bora. Bor je mineral koji utječe na izgra­dnju kostiju i važan je dio programa prevencije od osteoporoze. Nedavni članak u časopisu Journal of Applied Nutrition pokazao je mogu­ću povezanost između nedostatka bora u tijelu i pojave simptoma artritisa. Veza između artri­tisa i bora uočena je kod mnogih skupina diljem svijeta. Bor je odgovoran i za razinu energije u tijelu.
Ne zaboravite koru
Moramo napomenuti da kad jedete jabuku (ili radite sok), ne zaboravite uključiti ikoru. Kora jabuke ima snažan antioksidativni učinak i može smanjiti rizik od raka jetre i debelog crijeva. Iako skoro sve vrste jabuka sadrže vrijedne fenole i antioksidanse, moramo istaknuti da je vrsta crveni delišes u tim svojstvima najbolja.
Dobro je znati o jabukama
Nažalost, Enviromental Working Group, potrošačka neprofitna udruga stavila je 2003. godine jabuke na listu od dvanaest najviše zagađenih namirnica pesticidima. Savjetuje se da kupujete organski uzgojene jabuke.
Što je sa sokom od jabuke?
Priprema sokova kod kuće nešto je potpuno drugačije od kupnje sokova u supermarketima. Priprema domaćih sokova daje vam sve vitamine, fitokemikalije, žive enzime i sve ostale vrijedne sastojke u jabukama (osim naravno, vlakana). Pored toga, većinom se savjetuje u sok od jabuka pomiješati i drugo voće i povrće (naprimjer špinat). Naravno da je i domaći sok dosta bogat šećerom, ali to ne mora biti preveliki problem, najviše zbog svih ostalih vrijednih sastojaka. A to svakako nije slučaj s kupovnim sokom od jabuka koji nije ništa drugo nego zašećerena voda s aromom jabuke. Naravno da možda sadrži malu količinu vitamina, ali nedostatak zbog velike količine šećera puno je jači u odnosu na eventualne male dobrobiti koje može pružiti. Kupovni sok od jabuke možda je bolji od gaziranih napitaka, ali ne puno. 






Nema komentara:

Objavi komentar